Dalekovod uspješnom dokapitalizacijom završio proces financijskog restrukturiranja

21.01.2022.

Dalekovod uspješnom dokapitalizacijom završio proces financijskog restrukturiranja i ojačan novim kapitalom kreće u snažni razvoj poslovanja
Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d.. Temeljem Odluke dioničara o povećanju temeljnog kapitala Društva uplaćeno je 410 milijuna kuna, odnosno upisano 41.000.000 novih redovnih dionica pojedinačnog nominalnog iznosa od 10,00 kuna i time je temeljni kapital društva povećan na iznos od 412.471.930,00 kuna.
Navedeni proces dokapitalizacije Društva predstavlja završni korak na putu oporavka kompanije, njezinog dugoročno održivog poslovanja i financijske stabilnosti. Uzimajući u obzir financijski položaj kompanije prije dovršetka ovog procesa, dokapitalizacija je predstavljala nužan smjer za očuvanje daljnjeg poslovanja .
Dalekovod će provedbom ove dokapitalizacije postati jedna od rijetkih kompanija u Hrvatskoj koja će uspješno okončati predstečajnu nagodbu namirivši sve vjerovnike provođenjem sveobuhvatne transformacije poslovanja bez dodatnih zaduženja. Finalizirani proces financijskog restrukturiranja okončat će predstečajnu nagodbu devet godina prije inicijalnog roka.
Dokapitalizacijom je u potpunosti otklonjena neadekvatnost kapitala i osigurana dugoročna stabilnost te samoodrživo poslovanje kompanije, koja nastavlja poslovanje bez dugova iz predstečajne nagodbe s jasnom razvojnom vizijom, a Dalekovod postaje jedna od kompanija sa najsnažnijom kapitalnom strukturom u sektoru.
U dokapitalizaciji, koja je provedena u cijelosti uplatom u novcu, sudjelovali su društvo Napredna energetska rješenja d.o.o., mirovinski fondovi, te institucionalni investitori.
Važno je za istaknuti da su u procesu, kroz zajedničko društvo Napredna energetska rješenja d.o.o., posredno sudjelovali jedan od najznačajnijih tržišnih igrača u sektoru energetike Končar - Elektroindustrija d.d. kao jedan od strateških ulagača, te pojedinačno najveći vjerovnik društva Construction Line, koji je u prethodnom periodu kao vjerovnik dao snažnu potporu očuvanju kompanije i uspješnoj provedbi financijskog restrukturiranja.
Također, bitno je istaknuti i značajan doprinos dobavljača te financijskih vjerovnika društva (prvenstveno HBOR-a i Zagrebačke banke) koji su kontinuirano podržavali poslovanje i vjerovali u perspektivu društva kroz potporu procesu financijskog restrukturiranja i redovnom osiguravanju garancija.
vrh stranice