Uspješno okončan projekt izgradnje 500 kV dalekovoda u Republici Kazahstan

Dana 8.05.2009. u probni rad uspješno je pušten dalekovod dužine 390 km naponskog nivoa 500 kV Agadyr – YuKGRES, kojeg je tvrtka Dalekovod d.d. izgradila za kazahstanskog investitora KEGOC (Kazakstan Electricity Grid Operating Company)...

Ova dionica sastavni je dio 1.115 km dugog dalekovoda Sjever-Jug koji će činiti okosnicu elektroenergetskog sustava Republike Kazahstan.

Dalekovod d.d. je zajedno s lokalnim podizvođačima projektirao, isporučio materijal i izgradio objekt za nešto više od 26 mjeseci.

Vod je izgrađen na 1.250 čeličnorešetkastih stupova prosječne visine 35 metara, s tri fazna vodiča u snopu presjeka 332 mm2, zaštitno uže, te zaštitnim užetom s optičkim nitima. U transformatorskim stanicama Agadyr i YuKGRES ugrađena je telekomunikacijska oprema, a zbog velike dužine dalekovoda na približno polovini trase izgrađena je i stanica za regeneraciju optičkog signala.

Cjelokupna ugrađena ovjesno-spojna oprema za vodiče, zaštitno uže i zaštitno uže sa optičkim nitima je proizvod tvrtke Dalekovod.

Tijekom izgradnje je isporučeno i ugrađeno oko 8.730 metara kubnih armiranobetonskih temelja, 11.810 tona metalne konstrukcije, 3.600 km vodiča, 4.266 izolatorskih lanaca, 32.300 elastičnih rastojnika, 85 optičkih spojnica, 390 km zaštitnog užeta i OPGW-a.

Radovi su se odvijali u gotovo ekstremnim klimatskim uvjetima što znači da je za vrijeme 5 zimskih mjeseci u područjima kojima prolazi trasa dalekovoda temperatura konstantno ispod ništice, a nerijetko se spušta i ispod -40 °C uz visoki snježni pokrivač i često jak vjetar.

Dalekovod je svojim najvećim dijelom udaljen od naseljenih mjesta i cestovne infrastrukture zbog čega je isporuka materijala i organizacija gradilišta predstavljala pravi logistički pothvat.

Poslije uspješnog završetka tako zahtjevnog i važnog objekta, Dalekovodu d.d. se otvaraju velike mogućnosti za dobivanje novih poslova na perspektivnom kazahstanskom tržištu.

Dalekovod d.d.

vrh stranice